پرش به محتوا

خدمات بازاریابی شبکه های اجتماعی

افزایش تعامل و فروش با حضور موثر در شبکه های اجتماعی

آیا به دنبال راهی موثر برای افزایش بازدید از برند / کسب و کار و همچنین افزایش تعداد مشتریان جدید و ترافیک وب سایت خود هستید؟ بله؟؟؟ پس باید با بازاریابی شبکه های اجتماعی آشنا شوید.
شما به عنوان صاحبان و مدیران کسب وکار باید در شبکه های اجتماعی حضور داشته باشید ! پس برای درک بیشتر این موضوع توصیه می کنیم بخش خدمات بازاریابی شبکه های اجتماعی  را که از سری خدمات حرفه ای تیم سئو برد می باشد مطالعه نمایید. حضور قوی و موثر در کنار رعایت تمامی اصول مدرن در بهبود کیفیت کسب و کار شما تاثیری شگرفت خواهد داشت.

افزایش مشاهده کسب و کار / برند شما ( فالورها )

افزایش فالوورهای صفحه شما در شبکه های اجتماعی به شما کمک می کند تا تبلیغات شفاهی و در نتیجه مراجعات بیشتری داشته باشید . بخش خدمات بازاریابی شبکه های اجتماعی ما به شما کمک می کند تا فالورهای مرتبط با کسب وکار خود را داشته باشید . ما قبل از هر چیزی این اطمینان را به شما خواهیم داد که با پیاده سازی صحیح استراتژی که بر اساس جمعیت شناسی، علایق و رفتار مشتریان می باشد ، تعداد فالور های هدف و مرتبطی را در صفحات خود داشته باشید.

خدمات بازاریابی شبکه های اجتماعی
ایجاد روابط بین شما و مخاطبین شما (مشارکت) بازاریابی شبکه های اجتماعی

ایجاد روابط بین شما و مخاطبین شما (مشارکت)

زمانی که تعامل شما با مخاطبان افزایش یابد یک ارتباط قوی بین شما و مخاطبین برقرار خواهد شد  و این ارتباط قوی، احتمال خرید و مشاهده برند شما را به صورت نجومی افزایش می دهد. ما به شما کمک می کنیم تا (لایک، کامنت و غیره) ارگانیک را در پست های شبکه های اجتماعی خود افزایش دهید. هرچه تعامل بیشتری داشته باشید، ارتباط شما با مخاطبانتان قوی تر خواهد بود.

افزایش نمایش وب سایت (ترافیک وب سایت)

افزایش ترافیک وب سایت شما به طور مستقیم بر میزان تبلیغ و فروش بیشتر تاثیرگذار خواهد بود. به همین دلیل است که این سرویس ( افزایش نمایش وب سایت )  به بهترین وجه با خدمات تبلیغات شبکه های اجتماعی مجموعه سئو برد همراه است. توسعه کمپین های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعی همواره در بخشی می باشد که  می تواند حجم بالایی از ترافیک را به وب سایت شما سرازیر کند . برای افزایش تبلیغات و لینک دهی های موثر همیشه باید از شبکه های اجتماعی و به صورت اصولی بهره برداری کرد.

بازگشت به قسمت اول ماجرا؟؟!!

شبکه های اجتماعی در دنیای امروزی :

وقتی شبکه های اجتماعی به مفهوم امروزی شروع به فعالیت کردند، عرصه جدیدی در بساری از خدمات های موجود ایجاد کردند. بر اساس تخمین متخصصان تعداد کاربران فعال شبکه های اجتماعی به بیش از 4 میلیارد رسیده است (دو برابر سال 2015 !). به طور متوسط، افراد حداقل 5 حساب مهم و فعال در شبکه های اجتماعی مختلف دارند! در برخی از آخرین داده‌ها درز شده به بیرون، بیش از نیمی از کاربران پلتفرم‌های بزرگی مانند فیس‌بوک و اینستاگرام ( متعلق به شرکت متا ) هر روز در این شبکه ها فعالیت دارند.

 و اما نحوه استفاده مردم از رسانه های اجتماعی نیز تغییر کرده است! در ابتدا به عنوان راهی برای برقراری ارتباط و معاشرت با دوستان خانواده بود ، اما به مرور زمان و با افزایش آگاهی و نیاز عملکرد های این شبکه ها نیز بزرگتر و پیشرفته تر شدند. در دنیای امروزی نیز اکثر استفاده به صورت قدیمی است ولی شرکت ها و صاحبان کسب و کار نیز به صورت موفق در این میان فعالیت های بزرگی را دارند. پلتفرم‌های شبکه های اجتماعی به‌عنوان پلتفرم‌های تجارت الکترونیک، نقش بزرگی در اعتبار بخشی و برند سازی کسب و کار شما  را دارند

بنابراین، اگر در شبکه های اجتماعی تازه وارد بحث مارکتینگ شده اید ، چیزی که باید به عنوان صاحب کسب‌وکار بدانید این است که شبکه های اجتماعی مکانی برای افراد و برای ارتباط با دوستان، خانواده و برندها است. چرا که کسب و کارها نیز بر اساس نیاز های بشری جزئی از خانواده شده اند.

و اما

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

این عنوان یعنی بازاریابی شبکه های اجتماعی به معنی استفاده از شبکه های اجتماعی برای آگاهی بخشی برند / کسب و کار، تبلیغات جامع، ایجاد مجموعه ای از دنبال کنندگان هدفمند، افزایش ترافیک وب سایت و در نهایت افزایش فروش شما است. بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب وکارهای کوچک و همچنین به کارآفرینان این توانایی را می‌دهند تا برند / کسب و کار و حضور آنلاین خود را در پلتفرم‌ هایی که مخاطبان هدف در آن جا حضور دارندتثبیت کنند.

تا این قسمت در مورد بازاریابی شبکه های اجتماعی اطلاعاتی را به دست آوردیم و اهمیت این بخش را واقف شدید ؟ در این صورت باید از کجا شروع کرد؟ خب، برخی از پلتفرم‌های که می‌توانید برای این کار استفاده کنید، فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و پینترست هستند.

واما نکته مهمی که باید بدانید این است که بازاریابی شبکه های اجتماعی دو بخش دارد:

مدیریت شبکه های اجتماعی ارگانیک و خدمات تبلیغات شبکه های اجتماعی پولی

بهترین راه برای تصمیم گیری در مورد نحوه اجرای برنامه بازاریابی شبکه های اجتماعی این است که ابتدا باید اهداف تجاری و اهداف بازاریابی شما مشخص و بررسی شود و مشخص شود که چه چیزی را از بازاریابی رسانه های اجتماعی می خواهید.

چگونه یک کمپین بازاریابی رسانه های اجتماعی می تواند به کسب و کار شما کمک کند؟

به جمعیتی که  از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند فکر کنید. بازاریابی شبکه های اجتماعی به شما کمک می‌کند محتوای استراتژیک شبکه های اجتماعی،  تبلیغات شما را در شبکه هایی که اکثر اوقات خود را در آنجا می گذرانند در معرض دید قرار داده و از پتانسیل های بلقوه آن برای ارزشمند کردن و اعتبار بخشی کسب و کار خود استفاده شود.

هنگامی که از بازاریابی شبکه های اجتماعی به طور مؤثر استفاده می کنید، ترافیک وب سایت خود را به حداکثر می رسانید. به همین دلیل مهم است که ابتدا اهداف خود را تعیین کنید تا بتوانید برنامه بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را بر اساس آن برنامه ریزی کنید تا به آن اهداف دست پیدا کنید!

بایدها و نبایدهای بازاریابی شبکه های اجتماعی

نبایدها :

  • استفاده از اهداف مبهم در مقابل جمعیت بزرگ مخاطبین
  • پست نگاری (انتشار پست ) به صورت نا منظم
  • استفاده از هشتگ های نا مناسب و یا غیر مرتبط
  • بی پاسخ ماندن نظرات و پیام های بخش دایرکت
  • عدم بررسی میزان لایک ها و نظرات در ادامه فعالیت
  • استفاده از لینک ها و مطالب غیر مرتبط با کسب و کار در قسمت اطلاعات (بیو پیج)

باید ها :

  • برای بررسی های منظم و دوره ای حتما برنامه داشته باشید
  • اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تعیین کنید
  • اگر شبکه های اجتماعی دیگری دارید که برای کسب و کار شماست آنها را نیز تبلیغ کنید
  • بخش های بیوگرافی و درباره ما را به صورت اصولی بهینه سازی کنید
  • نوع محتوایی را که منتشر می‌کنید را از نظر عملکردی بررسی نمایید
  • از پست های خود برای دستیابی به خواسته مشتریان و حل مشکلات آنها استفاده کنید
  • به تمام نظرات و دایرکت ها به سرعت پاسخ دهید
  • از قبل در مورد هشتگ های مناسب تحقیق کرده تا از موثرترین آنها استفاده کنید
  • یک تقویم برنامه ریزی شده برای نشر محتوا یا پست های آتی ایجاد کنید
  • تلاش های خود در شبکه های اجتماعی را به عنوان بخشی از یک استراتژی بازاریابی دیجیتال بزرگ تلقی نکنید
  • بدون بررسی و آنالیز داده ها هیچ تصمیمی نگیرید.
  • عدم انتشار مطالب غیر فنی / اشتباه / نادرست /غیر مرتبط